Menekşe Çiçeği Bakımı, Çeşitleri ve Faydaları
Menekşe Çiçeği
Menekşegiller familyasının en nadide üyelerinden biri olan Menekşe Çiçeği çok farklı çeşitleriyle ve cıvıl cıvıl renkleriyle hem gözümüze hem ruhumuza hitap etmektedir. Dünyanın birçok yerinde var olan Menekşe çiçekleri en fazla Kuzey Yarımküre de yetiştirilmektedir. Otsu yapıda olan menekşeler çok yıllıklar grubunda yer aldığından dolayı genellikle uzun ömürlüdür. Yaprakları kalp şeklini anımsatan Menekşe Çiçeklerinin yüzden fazla çeşidi bulunmaktadır.
Başlıca çeşitleri şunlardır :
Hercai Menekşe, Afrika Menekşesi, Cezayir Menekşesi ve Dağ Menekşesi. Menekşe denilince aklımıza mor renk gelse de sarı, beyaz, pembe gibi birçok renk skalasıyla da karşımıza çıkmaktadır. Genellikle evlerde balkonlarda ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilen Menekşe Çiçekleri doğada kendiliğinden yetişebilme özelliğine de sahiptir.
Menekşenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Menekşe Çiçeklerinin saymakla bitiremeyeceğimiz kadar sağlık üzerinde çok faydası vardır. İşte bunlar:
Sakinleştirici etkisiyle bilinen Menekşe, rahatlamanızı sağlamanın yanı sıra özellikle uyku problemi çeken kişiler için uyutucu etki sağlar.Yani Menekşenin stres önleyici özelliği yadsınamaz bir gerçektir. Buna ek olarak Menekşe Çiçeği ezilerek yaraların üzerine bir bez yardımıyla sarılırsa mikrop öldürücü özelliği sayesinde yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Astım, yüksek ateş, öksürük, grip, nezle gibi hastalıklara karşı da fayda sağlaması da bu güzel kokulu bitkinin faydaları arasındadır. Bitki çay olarak tüketilirse idrar yolu iltihaplanmalarına karşı da şifalıdır.
Antiseptik özelliği ile Menekşe Çiçekleri, vücutta çıkan çıbanların çabuk iyileşmesine de yardım eder. Saçlarında kepek olan kişilerde bu şifalı bitkinin suyundan içerse veya bitkiyi saçına sürerse kepek sorunundan kurtulabilir. Göğüs darlığı, nefes darlığı gibi göğüs hastalıklarına sahip olan kişiler bu şifalı bitkiyi bal ile kaynatıp içerek de şifa bulabilirler. Bu şifalı bitkinin yağı kullanıldığında saçın parlamasını sağlar, saça canlılık kazandırır.
Ayrıca menekşe yağı, badem yağı ve yumurta sarısı ile birlikte kullanılarak saç dökülmesine karşı da kullanılabilir. Kanı temizleyen bu şifalı bitki, aynı zamanda lapa olarak kullanılarak ciltteki kızarıklıklara sürülebilir, cilt yaralarına karşı fayda sağlar. Boğmaca ve uyuz hastalığı tedavisinde de yararlıdır.
Menekşe Çiçeği Bakımı
Menekşe Çiçekleri ,uygun şartlar sağlandığında uzun yıllar hayatta kalabilen bir bitkidir desek de çok narin yapısıyla özen isteyen çiçek olma özelliği gösteriyor. Peki, Menekşelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için “Menekşe Bakımı nasıl olmalıdır?” sorusunun püf nokta niteliğindeki cevabına hep birlikte bakalım:
- Sıcaklık ve Işık : Menekşe Çiçekleri güneşi seven bitkiler olmasına rağmen doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Menekşeler için uygun ortam dolaylı yoldan güneş alan ortamlardır. Evinizin güneşin sadece birkaç saatliğine uğradığı odalar var ise Menekşe Çiçeklerinizi bu odada muhafaza etmeniz gerekecektir. Bu duruma dikkat etmezseniz fazla güneşe maruz kalan Menekşe Çiçeklerinin hassas yaprakları ve çiçekleri yanar ve birkaç gün içerisinde çiçekleri ve yaprakları dökülmeye başlar.
- Nem: Menekşe Çiçekleri için nemli ortamlar uygundur bu yüzden toprak seçimi yaparken nemi tutan hafif toprak çeşitleri almanız daha iyi olacaktır. Ayrıca ,sulama bu konuda büyük önem taşımaktadır. Menekşe Çiçekleri ılık ve klorsuz su ile sulanmalıdır. Toprağın üst kısmının kuru olup olmamasına göre su verme durumunuzu ayarlamalısınız. Çok fazla su verilmesi köklerini çürüteceğinden dolayı su miktarı iyi ayarlanmalıdır.
- Saksı Seçimi: Menekşe Çiçeklerinin derin kökleri olmadığından dolayı derin saksılar yerine yayvan saksılar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla su verilmesi durumunda suyun saksıdan dışarıya çıkabilmesi için drenajlı saksılar seçilmesi uygun olacaktır.
- Gübreleme: Fosfor ve potasyum açısından zengin gübreler Menekşe Çiçeklerinin ihtiyacı olan mineralleri karşılamasına yardım edecektir. Buna ek olarak sıvı bitki besinlerini sulama yapacağınız suya karıştırarak vermeniz de gelişimlerini iyi yönde etkileyecektir.
Menekşeler Nasıl Çoğaltılır?
Menekşe çoğaltma işlemi için yaprak köklendirme yöntemi kullanılabilir. Sağlıklı bir menekşe yaprağı koparılarak yapılan bu yöntem sayesinde menekşe yanından küçük yavrular vermeden de menekşe çoğaltımı yapılabilir. Beğendiğiniz bir menekşe türünü böylece sadece tek bir ya da iki yaprak kopararak çoğaltmak mümkün olabilir. Bu yöntemde koparılan yaprak suyun içinde bir süre bekletilir ve yaprak filizlenir. Filizlenen Menekşe yaprağı hazırlanan toprağa can suyu verilerek ekilir.
Menekşe saksısının boyutu kadar büyür, saksıdan taşmaya başlayan çiçeklerde saksı değişimine gidilmesi önerilir. Küçük kalması isteniyorsa, küçük saksıda tutulması da mümkündür. Çürüyen yaprakların ve dalların sıklıkla temizlenmesi gerekir. Saksı değiştirildiğinde hızla yeni yapraklar çıkar ve menekşe çoğalır. Zamanla yaprakları ve gövdesi büyüyen menekşe, sıkışık hissettiğinde çiçek vermeyi bırakabilir. Sararmış, rengi solmuş yaprakların temizlenmesi ve bitkinin rahat ettirilmesi önerilir. Kurumuş yapraklar ve dallar hava dolaşımını da olumsuz etkiler ve çiçeği hasta edebilir.