Bonsai ağacı bakımı hakkında bilgiler

Bonsai ağacı bakımı hakkında bilgiler

31 Temmuz 2021 Kapalı Yazar: cicek

Bonsai, gerçek ağaçlara benzeyen, ancak  saksılarda saklanacak kadar küçük olan cüce ağaçlar üretmek için kullanılan özel bir Japon sanatıdır. Bu ağaçlar, birçok geleneksel Japon evindeki dekorun bir parçası olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Son yıllarda bonsai ağaçları, modern evlerde estetik vurgular olarak moda oldu.

İlk kez bu güzel bitkinin sahibiyseniz, kesinlikle bu eşsiz bitkiler için özel bakım gereksinimlerini tazelemek isteyeceksiniz. Bu yazıda, bonsai ağacınızı büyütmek ve bakımını yapmak için temel kuralları ve bakım talimatlarını inceleyeceğiz.

Bonsai ağacı

Bonsai Hızlı Bakım Özeti

Aydınlatma: Günde beş ila altı saat doğrudan güneş ışığı önerilir. Bu gereksinim, bonsai çeşidine ve alınan ışığın doğrudan veya dolaylı olmasına bağlı olarak değişebilir.

Sulama: Toprağın 1–1.5 inçlik üst kısmı kuruduğunda sulayın. Tencerenin dibine kadar ıslanacak kadar su. Toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin.

Toprak Koşulları: Bir kozalaklı ağaç karışımı veya diğer bonsai’ye özgü saksı toprağı kullanın.

Saksı değişimi: Türüne bağlı olarak her bir ila beş yılda bir tekrar koyun. Soluk sarı yapraklar, saksı değişimi zamanının geldiğini gösterir.

Gübreleme: Özellikle ağaçları için formüle edilmiş bir gübre kullanın. Kapalı bir ağaç için yıl boyunca gübreleme yapın.

Budama ve Kırpma : Düzenli olarak hafif budama önerilir.

Yukarıdaki bilgiler genel referans amaçlıdır. Bakımın bu yönlerinin her biri, aşağıda daha spesifik önerilerle birlikte daha ayrıntılı olarak tartışılacaktır.

Bonsai

Bonsai Aydınlatma

Her gün yaklaşık beş ila altı saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır. Ağacınız güneş ışığının çok yoğun olmadığı bir yerdeyse, ağacınızın telafi etmek için güneş ışığı aldığı saat sayısını (günde 16’ya kadar) artırabilirsiniz. Ağacınızı düşük ışıklı bir alandan daha yoğun, doğrudan ışığın olduğu bir alana taşırsanız, ağacınıza zarar vermemek için bunu yavaş yavaş yapın. Yapay (akkor) aydınlatmadan kaçının çünkü bu düzgün bir şekilde gelişmesi için gereken tüm ışık spektrumunu sağlamayacaktır.

Bonsai Sulama

Bonsai ağaçlarının bakımı ve bakımının en zorlu yönlerinden biri, onları ne zaman ve nasıl sulamanız gerektiğini belirlemektir. Su gereksinimlerinin genellikle birkaç faktöre bağlı olduğuna dikkat etmek önemlidir:

  • Mevsim
  • Güneş ışığına maruz kalınan saat sayısı
  • Toprak koşulları
  • Ağaç boyutu

Sulama sıklığı için genel bir formül olmadığından, her zaman üst toprağın durumunu izlemelisiniz. Üstteki 1–1.5 inçlik üst toprağın kuru olduğunu hissediyorsanız, muhtemelen bitkinizi sulamanın zamanı gelmiştir. Bu, yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olarak günde bir veya birkaç günde bir yapılabilir. Zamanla ne gerektirdiğini anlayacaksınız.

Bonsai Toprak koşulları

Ağacınız için bu bitkiye özgü toprak seçmek çok önemlidir. Doğru dokuya ve aynı zamanda bileşenlerin eşit dağılımına sahip bir kozalaklı ağaç karışımı gibi bir toprak karışımı düşünün. İyi bir saksı toprağı, maksimum havalandırmayı ve su drenajını teşvik eden topraklardır. Bitki için bir miktar nem tutmaya devam ederken, toprakta duran suyun dışarı akmasına izin verecektir. Tercihen 6,5 ila 7,5 aralığında uygun bir pH değerine sahip toprak kullanmayı unutmayın.

Bonsai Gübreleme

Bu dekoratif bitkiler normalde küçük saksıda yetiştirilir ve bu nedenle diğer birçok ev bitkisinden daha fazla gübreye dayanır. Genellikle potasyum, nitrojen ve fosforlu gübreler bitkileri için iyidir çünkü bunlar yaprakların yeşil renginden, kök gelişiminden ve çiçeklenmeden sorumludur. Saygın bir distribütörden özgü bir gübre almanız önerilir.

Gübreleme İpuçları

  1. Dış mekan ağaçları için, büyüme dönemlerinde gübreleyin.
  2. Kapalı ağaçlar, yıl boyunca düzenli gübre uygulanmasını gerektirir.
  3. Yazın ve uykuda olan mevsimlerde nitrojen kullanımını düzenleyin.
Bonsai Japonca bir bileşik kelime: "bon" tabak ya da tepsi ve "sai" ağaç ya da bitki anlamına geliyor. Yani, bonsai eşittir; "tabak/tepsi bitkisi/ağacı".
En iyi tohumdan bonsai yetiştirmenin zamanı ilkbahardır. Kök budamasını yapıp saksıya alın.
Eğer yapraklar kavrulup dökülüyorsa bu da susuzluktan kaynaklanır. Eğer yapraklar çakmakla yakılmış gibi ortalarından kurumaya başlıyorsa bu da güneş yanığıdır. ... Eğer ağacımız ev/ofis ortamına girer girmez yaprak dökmeye başlarsa ona hızla nem sağlamalıyız.