Kaktüs sukulent çeşitleri hakkında bilgiler

Kaktüs sukulent çeşitleri hakkında bilgiler

15 Eylül 2021 Kapalı Yazar: cicek

Kaktüs; sukulent çeşitlerinden en bilinen cinslerindendir. Herhangi bir ev veya teras için bakımı en kolay bitkilerdir. Kaktüs sukulent çeşitleri, kökleri ve yapraklarının etli dokularında su depolayabilirler. Ayrıca su kaybını azaltmaya yardımcı olan ayırt edici özelliklere sahiptirler. Türkiye’de ve Dünyada En çok tercih edilen ev bitkileri içindedir.

Kaktüsler ve Etkili Bakım İpuçları:

Kaktüsler ve sukulentler kaplarda gelişir ve çoğu yavaş büyüdüklerinden, çok sık saklanmalarına gerek yoktur.  soğuk ve dayanıklı bir kaktüs çeşidi değilse, verdiğimiz ip uçları kışa kolay hazırlanmalarını sağlar.

  • Kapların drenaj sistemli olmalı
  • Mümkün oldukça derin olmalı
  • Her zaman kaktüs toprağı kullanın veya iyi drenaj için toprağa kum ekleyin.
  • Çoğu sukulentler hafif asidik toprağı sever (5.5-6.5).
kaktüsler nasıl sulanır?

kaktüsler nasıl bakılır?

 Kaktüslerin Su Gereksinimleri

Kaktüslerin ve sukulentlerin en yaygın katili aşırı sulamadır, Toprağın ne kadar kuru veya ıslak olduğunu ölçmenin tek kesin yolu bir nem ölçerdir. Şüpheniz varsa, su vermeyin..

İlkbahar ve yaz aylarında aktif olarak büyürken sukulentler daha fazla suya ihtiyaç duyar. Ne kadar sıcak olduğuna bağlı olarak her 1-2 haftada bir sulayın. Yaz aylarında, sıcaklık 38 derecenin üzerinde olduğunda, sulamayı iki haftada bir azaltın. Bitkiler, sıcaklık çok yüksek olduğunda uykuda kalırlar ve depoladıkları su üzerinde yaşayabilirler.

Sonbaharın sonlarında ve kışın sulamayı 3-4 haftada bir azaltın. Bitkileriniz bunun için size teşekkür edecek.

Kaktüs sukulent çeşitleri

Burro’nun Kuyruğu ( sedum morganianum)

Eşek kuyruğu bitkisi olarak da bilinen bu etli, çoğaltılması ve bakımı en kolay bitkilerden biridir, bu da onu popüler bir ev bitkisi yapar. Burro’nun kuyruğuna, kuyruğa benzeyen bir şekle sahip dört inç uzunluğa kadar uzama kabiliyeti nedeniyle adı verildi. Bu tür bir kaktüs olur ve tüm kaktüsler etli olmasına rağmen, tüm sukulentler kaktüs değildir . Bu etli, en iyi iç mekanlarda büyür, uzun saplarının tencerenin kenarlarından aşağıya doğru sarkabileceği iyi drene edilmiş bir kaba yerleştirilir.

Kaç çeşit kaktüs sukulent vardır?

kaktüs sukulent çeşitleri nelerdir?

İğne Kaktüs ( mammillaria crinita)

İğne yastığı bitkisi kaktüs çeşididir ve dışını kaplayan sivri uçlara sahiptir. Meksika’ya özgüdür, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı güneybatı bölgelerinde de bulunmuştur. Bu etli, 250’den fazla kaktüs türünden oluşan mammillaria ailesine aittir. Latince mammillaria kelimesi “meme başı” anlamına gelir ve dışarıdan dışarı doğru çıkıntı yapan boru benzeri özellikleri ifade eder. İğne yastığı, genellikle  12 cmden daha uzun büyümeyen ve evinize çöl havası katan canlı çiçekler üreten minyatür bir kaktüstür.

Aeonium

Aeoniumlar bahçede yetiştirildiklerinde, kitleler halinde gruplandıklarında en çok dikkati çekerler. Uzun boylu çeşitler çalılık olduklarında bonsai gibi görünebilirler. Uzun bacaklı olurlarsa onları kesebilirsiniz. Kesimler kolayca köklenecek ve yeni bitkiler oluşturarak ekim alanınızı doldurmanıza yardımcı olacaktır.

Aeonium hakkında tüm bilgiler

Aeonium çiçekleri nasıl sulanır?

Agave sabır bitkisi

Agave, Orta ve Güney Amerika’da yayılış gösteren sabırgiller (Agavaceae) familasından etli bitki (succulent plant) cinsidir. Türleri Türkçede sabır otu ya da kısaca sabır olarak bilinir. Görünüşü benzer olan Aloe vera (sarısabır) ile karıştırılmamalıdır.

Aloe vera

Sağlık ve kozmetik alanında dikkat çeken ve hemen herkesin kulağına aşina olan aloe vera bitkisi aslında özel olan jeli ile bu unvana sahip oldu. Etli yaprağının içinde bulunan aloe vera jeli özellikle yanık tedavisinde etkin olması ile biliniyor. Bunun yanı sıra cilt yenileme, gençleştirme, sıkılaştırma, nemlendirme özelliğine de sahiptir. Aloe vera bitkisi Sukulent adı verilen tür olup kaktüsgillerin ailesinin de bir üyesidir. Dikensiz olan etli yaprakları sebebi ile Sukulent kolunda bulunan bu bitki bakımı kolay ve hemen hemen her evde olması gereken bir sağlık deposudur.

Delosperma

  • Delosperma, “kışa dayanıklı buz çiçeği” diye bilinen bir sukulent.
  • Türüne göre değişmekle birlikte -20, -30 derecelere kadar dayanıyor.
  • Güneşten hoşlanıyor.
  • Kuraklığa dayanıklı.
  • Hatta kesinlikle iyi drenaj istiyor.
  • Pek çok rengi var
Sukulentlerin yapraklarının sararmasının ardındaki neden genellikle ya sulama kaynaklıdır ya da bitkinizin beslenenemesi ile alakalıdır, aynı zamanda fazla güneş alan sukulentlerde de sararma ile karşılaşabilinir.
Ayrıca, yaz mevsimlerinde yaklaşık olarak haftada bir kere sulanmaları, bitkinin canlı kalmasına yetmektedir. Kış aylarında da 10 günde bir defa sulama yeterli görülebilecektir.
Sukulentler parlak ışık sever. Hem ev içerisinde hem de dışarıda yetiştirilebilirler. Işık alan, aydınlık ortamda büyüyebilirler ancak uzun süre direkt güneş ışığı almamasına özen göstermelisiniz.
Yarı aydınlık yarı karanlık ortamlarda, direk güneş ışığı almayacağı bir konumda bakılmalıdır. Sukulent için çok sıcak hava değil çok soğuk hava risklidir, aynı zamanda az sulamak değil fazla sulamak bitkiyi öldürebilir.